WordPress website vs. web-app: wat zijn de verschillen en voordelen?

Geschreven op Leestijd 15 minuten
Nick peters

Als je een online aanwezigheid wilt creëren voor je bedrijf of organisatie, heb je verschillende opties om uit te kiezen. Je kunt een website maken, een web-app ontwikkelen of beide combineren. Maar wat is precies het verschil tussen een WordPress website en een web-app? En welke oplossing past het beste bij jouw doelstellingen en behoeften? In deze blog leggen we je de belangrijkste verschillen en voordelen uit.

Wat is een WordPress website?

Een WordPress website is een plek op het internet die je via een browser kunt bezoeken. WordPress is een populair content management systeem (CMS) dat je in staat stelt om eenvoudig je eigen website te maken en te beheren. Met WordPress kun je verschillende soorten websites bouwen, zoals blogs, webshops, portfolio’s, nieuwswebsites en meer.

Een WordPress website is doorgaans informatief van aard. Het primaire doel is om informatie over te brengen aan de bezoekers, zoals je diensten, producten, missie, visie, contactgegevens en meer. Je kunt ook interactie aangaan met je bezoekers door middel van formulieren, reacties, nieuwsbrieven en sociale media.

Een WordPress website is in bijna alle gevallen toegankelijk voor iedereen. Je hebt geen speciale software of apparaat nodig om een WordPress website te bekijken. Je kunt een WordPress website optimaliseren voor verschillende schermformaten en browsers, zodat je website er goed uitziet en werkt op elk apparaat.

Wat zijn de voordelen van een WordPress website?

Een WordPress website heeft verschillende voordelen, zoals:

 • Het is makkelijk te gebruiken. Je hebt geen technische kennis of programmeervaardigheden nodig om een WordPress website te maken en te onderhouden. Je kunt zelf je content toevoegen, wijzigen en verwijderen via een gebruiksvriendelijk dashboard.
 • Het is flexibel en veelzijdig. Je kunt je WordPress website aanpassen aan je wensen en doelen met behulp van duizenden thema’s en plugins. Je kunt je website uitbreiden met extra functionaliteiten, zoals een webshop, een boekingssysteem, een forum, een lidmaatschapsplatform en meer.
 • Het is zoekmachinevriendelijk. WordPress helpt je om je website beter vindbaar te maken voor zoekmachines zoals Google. Je kunt je website optimaliseren voor SEO met behulp van plugins zoals Yoast SEO, die je tips en suggesties geven om je content te verbeteren.
 • Het is kosteneffectief. Je kunt een WordPress website maken met een relatief laag budget. Je hebt alleen een domeinnaam en een hostingpakket nodig om je website online te zetten. Je kunt ook gebruik maken van gratis of betaalbare thema’s en plugins om je website vorm te geven en te verbeteren.

Wat is een web-app?

Een web-app is ook een plek op het internet die je via een browser kunt bezoeken, maar het gaat verder dan het informeren of overtuigen van bezoekers. Een web-app biedt de gebruiker extra functionaliteiten die vaak niet voor iedereen toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klantportaal, offertemodule of planningssysteem.

Een web-app lijkt op een native app die je op je smartphone of tablet installeert, maar dan zonder dat je iets hoeft te downloaden of updaten. Een web-app werkt via het internet en past zich automatisch aan aan het schermformaat en de browser van de gebruiker.

Wat zijn de voordelen van een web-app?

Een web-app heeft ook verschillende voordelen, zoals:

 • Het is interactief en dynamisch. Een web-app biedt de gebruiker meer mogelijkheden om actief deel te nemen aan de app. Een web-app kan bijvoorbeeld data invoeren, verwerken, opslaan en analyseren. Een web-app kan ook reageren op de acties en voorkeuren van de gebruiker en zich daaraan aanpassen.
 • Het is platformonafhankelijk en toegankelijk. Een web-app werkt via het internet en kan dus op elk apparaat en elke browser gebruikt worden. Een web-app hoeft niet gedownload of geüpdatet te worden en neemt geen ruimte in beslag op het apparaat van de gebruiker. Een web-app kan ook offline werken als het gebruik maakt van een service worker.
 • Het is schaalbaar en veilig. Een web-app kan makkelijk aangepast worden aan de groeiende vraag en behoeften van de gebruikers. Een web-app kan ook gebruik maken van de nieuwste technologieën en beveiligingsmaatregelen om de data en privacy van de gebruikers te beschermen.

Wat zijn voorbeelden van web-apps?

Er zijn veel voorbeelden van web-apps die je waarschijnlijk al kent of gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Google Search: De zoekmachine van Google is een web-app die je helpt om informatie te vinden op het internet. Je kunt verschillende zoekopdrachten invoeren en krijgt relevante resultaten terug.
 • Office 365: Met Office 365 kun je vertrouwde desktopapplicaties (zoals Word, Powerpoint en Excel) vanuit je browser gebruiken. Je kunt documenten maken, bewerken en delen met anderen via de cloud.
 • LinkedIn: Socialmediaplatformen als LinkedIn, Facebook en Twitter zijn ook web-apps. Je kunt een profiel aanmaken, contacten leggen, berichten versturen en ontvangen, content delen en meer.
 • Uber: Uber is een web-app die je in staat stelt om een auto te boeken via je smartphone of computer. Je kunt je locatie invoeren, een chauffeur kiezen, je rit volgen en betalen via de app.

WordPress website vs. web-app: wat is beter?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat beter is: een WordPress website of een web-app. Het hangt af van je doelstellingen, doelgroep, budget en wensen. In sommige gevallen heb je genoeg aan een WordPress website om je online aanwezigheid te creëren en je bezoekers te informeren of overtuigen. In andere gevallen heb je meer baat bij een web-app om je gebruikers extra functionaliteiten te bieden en meer interactie aan te gaan.

Het is ook mogelijk om een WordPress website te combineren met een web-app. Zo kun je bijvoorbeeld een WordPress website maken voor je bedrijf of organisatie waarop je informatie geeft over je diensten of producten, en daarnaast een web-app ontwikkelen voor je klanten of leden waarop ze kunnen inloggen om gebruik te maken van specifieke functies.

Een voorbeeld hiervan is Webronckhorst.nl, een bedrijf dat websites en web-apps ontwikkelt voor verschillende klanten. Op hun WordPress website kun je meer lezen over hun diensten, portfolio, team en contactgegevens. Daarnaast hebben ze ook een web-app gemaakt voor hun klanten waarop ze kunnen inloggen om hun projecten te beheren, facturen te bekijken, offertes aan te vragen en meer.

Wil jij ook een WordPress website of een web-app laten maken?

Als je een WordPress website of een web-app wilt laten maken, dan ben je bij Webronckhorst.nl aan het juiste adres. Zij hebben jarenlange ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van websites en web-apps voor verschillende klanten in diverse branches.

helpen met het realiseren van je online doelen. Zij luisteren naar je wensen, denken met je mee en leveren een oplossing op maat die past bij je budget.

Of je nu een WordPress website wilt om je bedrijf of organisatie te presenteren, of een web-app wilt om je gebruikers extra functionaliteiten te bieden, Webronckhorst.nl kan het voor je maken.

Neem vandaag nog contact op met Webronckhorst.nl voor een vrijblijvende offerte of een gratis adviesgesprek. Zij staan klaar om je te helpen met je WordPress website of web-app.

Dit is de blog die ik heb geschreven over het verschil tussen een WordPress website en een web-app.